Historie Merum Priorati

 
 

Merum Priorati

De wortels van Merum Priorati zitten verwikkeld in de historie van de Priorat - een buitengewoon stuk land verborgen
in de harde en onvruchtbare hoek van Catalonië. Bij Merum Priorati streven ze er naar om kwalitatieve wijnen te
produceren met karakter - wijnen die sensaties teweegbrengen en lang na het proeven nog in het achterhoofd blijven hangen.

Bezig met zoeken...

Bezig met zoeken naar

Can Bas Inici rood

Priorat is één van de ruigste wijngebieden van Spanje, gelegen in ‘Catalonia’ even ten westen van de stad Tarragona. Het heeft over de afgelopen decennia een enorme kwaliteitsvlucht gemaakt en behoort tot Spanjes beste rode wijn gebieden.
kg

Can Bas Desti rood

Priorat is één van de ruigste wijngebieden van Spanje, gelegen in ‘Catalonia’ even ten westen van de stad Tarragona.
kg

Priorat

In ‘Catalonia’ even ten westen van de stad Tarragona ligt Priorat, één van de ruigste wijngebieden van Spanje.

Spanjes beste rode wijn

De werkwijze en filosofie van Mervm Priorati kan men gerust vooruitstrevend noemen, dit reflecteert zich dan ook in hun wijnen. Ze trachten wijnen te produceren met een groot karakter, proberen ons iets te laten proeven waarvan onze zintuigen onder de indruk zijn, iets wat we niet gauw zullen vergeten. Niet enkel de terrasvormige wijngaarden maar  'Respect' voor de druivenstokken en de mensen die hen bewerken zorgt voor deze fantastische wijn. Priorat kent een zeer heuvelachtig en zeer rots en steenachtig terrein, lokaal ‘licorella’ of ‘lacorella’ genoemd. In combinatie met het warme klimaat geeft dit lage opbrengsten en minder uitbundige blad en druivengroei. De druivenstokken gaan tot wel 15 meter diep de bodem in op zoek naar voedingstoffen. Hierdoor hebben ze minder last van warmte stress en groeien in optima forma.

Handmatige oogst

De druiven worden handmatig geoogst in kratjes van 20 kilogram. Zo komen ze ongekneusd aan in het wijnbedrijf. Het rendement is laag en bedraagt circa 30 hectoliter per hectare. Nadat de druiven zijn ontsteeld volgt er een temperatuurgecontroleerde vergisting en maceratietijd op roestvrijstaal van circa drie weken. Aansluitend volgt de tweede malolactische gisting (hier wordt harder appelzuur omgezet in zachter melkzuur) op Frans eiken vaten van 225 liter. Na de rijping van 8 tot 12 maanden, op deze vaten van 2 en 3 jaar oud, volgt zonder klaring en filtering de botteling. (zo dragen alle stoffen bij aan de complexiteit van de wijn. Na verloop van tijd kan er wel wat bezinksel ontstaan. Laat hiervoor het laatste halve glaasje in de fles).

 
MerumMerumMerum