Bezig met zoeken naar
Toen in 1655 Jan Van Riebeeck, de gouverneur, de eerste wijnstokken plantte op Kaap de Goede Hoop in de kolonie die hij zelf gesticht had. Zijn opvolger, Simon Van der Stel, richtte het eerste wijnbedrijf op genaamd 'Constantia'. Onder zijn gouverneurschap ontwikkelde de wijnbouw zich verder en Zuid-Afrika werd een echt 'Nederlands' wijngebied.
In 1688 arriveerden er in Zuid-Afrika Franse Hugenoten, die opgejaagd door de godsdienstoorlogen hun land hadden verlaten. Zij professionaliseerden de wijnbouw, en men ging het land de 'Franschhoeck' noemen.
Waren er in publicaties vermeldingen van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, en vooral de dessertwijnen hadden een hoge status bij de Europese vorstenhoven, en bij rijke edellieden en kooplui.
Van de Zuid-Afrikaanse wijnen in het buitenland kwam er uiteraard pas na het einde van de apartheid.
In Zuid-Afrika zijn door de Europese inmenging vooral Europese druivenrassen terug te vinden. De witte wijnen worden vertegenwoordigd door de chenin blanc (die ook 'steen' wordt genoemd), de riesling, de sauvignon blanc en de chardonnay. Voor de rode wijnen zijn er de cabernet sauvignon, de cabernet franc, de merlot, de pinot noir, en de syrah (die hier shiraz genoemd wordt). Sinds 1925 is er ook een nieuwe druif, de pinotage die soms ook hermitage wordt genoemd, een kruising tussen de pinot noir en de cinsault. Deze druif werd ontwikkeld aan de universiteit van Stellenbosch, en wordt enkel hier verbouwd.
De belangrijkste wijngebieden zijn Stellenbosch, Paarl, Franschhoeck, Wellington, de Somerset West-districten, Breederivier Vallei, het Swartland en de Olifantsrivier Vallei.
Is ideaal voor het wijnlandschap. Het land is omgeven door de Atlantische Oceaan in het westen, door de Indische Oceaan in het oosten, en wordt beschut door bergketens. Het klimaat en de ligging van de Afrikaanse wijngebieden lijkt zeer sterk op de wijngebieden langs de Middellandse Zee. De twee streken liggen op dezelfde afstand van de evenaar, ze ondervinden de verzachtende invloed van de zee, en vele uren subtropische zon in de zomer. De verschillen in wijn in Zuid-Afrika komen voort uit de verschillende bodemtypes en microklimaten.