|
Bezig met zoeken naar
De overgrootvader van Pere was bijvoorbeeld oenoloog bij een grote producent
en richtte later zelf de firma Torre Blanca op.
Pere ging echter zijn eigen weg en bouwde letterlijk en figuurlijk van de
grond af een nieuw bedrijf op.
vinificatieruimtes en bottellijnen werden aangelegd en een uitgekiende marketing opgezet. Dit alles werd uitgevoerd volgens de strenge eisen die
Pere stelde en stelt. Voor de wijnen wordt op traditionele wijze gewerkt, met respect voor mens en omgeving, maar wel met toepassing van de nieuwste
inzichten en technieken. Zo worden de flessen cava iedere dag met de hand een achtste slag gedraaid; andere bedrijven hebben dit proces vaak gemechaniseerd.
Pere Ventura pakt ook de marketing van zijn bedrijf grondig aan, met bijvoorbeeld exclusieve stands op beurzen als de Alimentaria en een goud-zwart
geblokte kraag om de hals van de fles. Op die manier is een fles Pere Ventura zelfs in een ijsmanchet herkenbaar. (Let maar eens op, meestal zijn cava-
en champagneflessen voorzien van een neutrale gouden of zilveren halsfolie!). Inmiddels staan de cava’s op de kaart van exclusieve hotels en restaurants
in 14 landen en konden de gasten voorheen bij het wereldberoemde restaurant El Bulli kiezen voor de Pere Ventura Rosé Brut als huisaperitief!
Om te beginnen en er even in te komen, proefden we de Semi Sec Reserva: heerlijk fris, veel fruit - druivig zelfs - met een aangenaam, bijna kinine-achtig bittertje.
Een echte feestcava, maar ook heerlijk bij desserts.Daarna was het de beurt aan de twee rosés uit de collectie: een Semi Sec en een Brut. De Brut werd geschonken
bij El Bulli, maar ik viel eigenlijk meer voor de 'zoetere' versie. Ik zie me daar al mee ontbijten, op een zonnig terras, met veel vers fruit erbij!
Beide wijnen roken naar rood en zwart fruit, vooral zwarte bessen, hadden een mooie subtiele mousse in het glas en in de mond en dronken zeer prettig weg.
De rosés zijn gemaakt van trépatdruiven uit een wat zuidelijker gelegen gebied in Catalonië, Conca de Barbera.
We vervolgden onze tocht met de Brut Reserva en de Tresor (een Reserva Brut Nature). Deze laatste is de moderne versie van de oorspronkelijk
Lagrima d'or, en een echte, typische Catalaanse cava. Stevig, ongepolijst, karaktervol, fris, lange afdronk, sappig; ruikt naar amandelen,
heeft een hint van citrus in de mond.
van vis en schelpdieren tot worstjes en ham! Neem hem mee naar het bos, met brood en ham, en geniet in het zonnetje; of drink hem op het strand,
bij wat gefrituurde visjes of inktvisringen.
de typisch Catalaanse Tresor, al snel gevolgd door de twee rosés. Maar ook tegen de Semi Sec Reserva en de andere geproefde wijnen zal ik nooit nee zeggen!
Ik vrees dat dit de eerste cava is die mij goed verpest heeft. En wat een heerlijk idee dat dit allemaal bij ons te koop is.